Dieta w chemioterapii

Stosowanie chemioterapii w leczeniu nowotworów często bywa konieczne. Lecz „chemia” , jak popularnie nazywa się ten typ terapii jest bardzo toksyczna. Szczególnie jest nieobojętna dla mięśnia sercowego. Kwadratura koła, polega na tym, iż aby nie doprowadzić do uszkodzenia serca, zmniejsza się dawki chemii, co – niestety – wpływa na zmniejszenie skuteczności leczenia raka. Dlatego bardzo istotną rzeczą jest odpowiednia dieta w chemioterapii. Podstawą żywienia jest dieta oparta na jadalnych roślinach. Takie żywienia nazywane jest w literaturze fachowej kardioprotekcją. Z roślin szczególnie polecane są: czosnek, winogrona, burak ćwikłowy, pomidory oraz kurkuma. Polecana jest także melatonina (hormon wytwarzany przez szyszynkę), którą zawierają pewne rośliny. Dobrze jest również suplementować dietę w witaminy: A, C i E oraz selen. Badacze podkreślają, że ten ostatni występuje w nasionach oraz przetworach na bazie kukurydzy. Nie można zapominać o pożywieniu z zawartością bioflawonidów. Reasumując, odpowiednia dieta może przeciwdziałać toksycznym związkom chemioterapii. Synergiczne połączenie odpowiednich pokarmów oraz terapii chemicznej może przyczynić się do skuteczniejszego zwalczania nowotworu.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.